Sötvatten vs saltvatten (Akoya)
Apropå sötvattenspärlor, en kategori av sämre pärlor av liten storlek och oregelbunden form kan komma i minnet.
Detta kan ha varit fallet för tio år sedan.
För många år, producerade Kinas sötvattenspärlor endast "ris" pärlor, medan havsvattenpärlor var mer sfäriska och av bättre kvalitet. De senaste åren har sett pågående förbättringar i odlings- och bearbetningstekniker för kinesiska sötvattenspärlor. Från 1990-talet överraskade Kina marknaden med produkter som revolutionerar pearling. Sötvattenspärlor håller gradvis på att bli en stark konkurrent till sina havsvattenmotsvarigheter. Det stora värdet av sötvattenspärlor framför havsvattenpärlor ligger i följande 7 aspekter:
Tjocklek på pärlemorbeläggning
Odlade havsvattenpärlor börjar med ett runt skal kärna, som introduceras till ostronet av människan. Ostronet utsöndrar med tiden kalcium (perlemor), som täcker kärnan. I allmänhet, i alla varianter av havsvattenpärlor, är pärlemorbeläggningen av japanska Akoya-pärlor den tunnaste - ungefär en halv millimeter tjock, den näst tunnaste pärlemorbeläggningen är beläggningen av Tahitiska pärlor - cirka 2 till 3 millimeter tjock. South Sea pärlor utvecklas som tjockast - från 2 till 6 millimeter. Till skillnad från havsvattenodlade pärlor är sötvattenspärlor alla pärlor - detta är det största försäljningsargumentet för sötvattenspärlor. På grund av det faktum att det inte finns någon kärna insatt i sötvattenspärlor, är våra pärlor alla pärlor, till skillnad från deras havsvattenmotsvarigheter. Följaktligen är risken för att tunn pärlemor försvinner med tiden inte ett problem med sötvattenspärlor.
I alla sorter av havsvattenpärlor kan endast South Sea-pärlor ha en pärlemorbeläggning som är lika tjock som sötvattenspärlor. Men för att ha samma tjocka pärlemorbeläggning av en 10 mm sötvattenspärla (vars beläggning därför är 5 mm tjock) bör en South Sea-pärla vara 18 mm stor. Du kommer att behöva spendera en liten förmögenhet för att få det. Å andra sidan kostar det bara en liten bråkdel av de pengarna att köpa en 10 mm sötvattenspärla av högsta kvalitet.
Färger och former
Sötvattenspärlor har en speciell tjusning eftersom de erbjuds i ett brett utbud av färger - mycket mer variation än havsvattenpärlor. Tack vare innehållet av en mycket liten mängd metallelement, såsom koppar, silver, natrium och zink, är färgerna på sötvattenspärlor mycket olika, många av dem är osynliga i havsvattenpärlor. Vissa är så sällsynta och ovanliga att de är precis bortom fantasi och uttryck. Dessa pärlor är utan tvekan mycket attraktiva för smyckesdesigners.
Sötvattenspärlor kan hittas i alla möjliga former: alla vackra i sin egen rätt -- runda, droppar, ris, knappar, ovala, halvrunda , cirkel eller ringad, barock och halvbarock. Vissa former är till och med mycket märkliga. På grund av dess popularitet är den runda formen vanligtvis den dyraste, men som alltid dikterar personliga preferenser vilken form varje kund kommer att finna vackrast. Faktum är att barockformen, liksom de olika färgerna, erbjuder juvelerare det mesta utrymmet, även om bönderna siktar på släta runda odlade pärlor.
Längre odlingsperiod
Generellt tar South Sea-pärlor och Tahitipärlor 2 till 3 år att bilda. Japanska Akoya-pärlor tar en kortare period, mindre än 2 år. Standardodlingsperioden för kinesiska sötvattenspärlor på 1980-talet var mellan 1,5 till 2 år. Den relativt korta tiden resulterade i liten storlek och låg kvalitet. Men under de senaste 10 åren har kinesiska pärlfarmar ändrat sitt sätt att odla pärlor och låtit sina inplanterade musslor stanna i vattnet mycket längre tid. Nuförtiden tar kinesiska sötvattenspärlor från 3 år till så länge som 5 till 6 år innan de är redo för skörd. En så lång odlingsperiod leder till sötvattenspärlor som är mycket större i storlek och mycket högre i kvalitet; samtidigt är det ett rigoröst test för kinesiska pärlbönder' tålamod och finansiell styrka.
Jämförbara storlekar
På grund av odlingsteknikens förbättringar och längre odlingsperioder blir storleken på kinesiska sötvattenspärlor större och större. Storlekar under 6 mm, som nu betraktas som små, håller faktiskt på att dö ut på marknaden. Stora sötvattenspärlor i intervallet 9 till 16 mm är jämförbara med South Sea pärlor i storlek men ändå mer konkurrenskraftiga i pris. Vi tror därför att denna kategori av pärlor kommer att fortsätta att vara en av de drivande krafterna på marknaderna som de har gjort tidigare.
Jämförbar kvalitet
former, yta och lyster på den nya kinesiska produktionen har redan överträffat den ursprungliga Biwa-kvaliteten. Som ett vittnesbörd om Kinas prestation är goda sötvattenspärlor nu tillräckligt runda, rena och glänsande nog att passera som japanska Akoya- och South Sea-pärlor.
Sällsynthet av sötvattenspärlor
Varje år implanteras miljontals musslor. Men endast en mycket liten del lever för att bära odlade pärlor av hög kvalitet. I genomsnitt är cirka femtio procent av skördarna inte säljbara pärlor. De är för ofullkomliga eller för felaktiga för att användas som juveler. Mindre än en procent av de säljbara har perfekt form, lyster och jämnhet.
När det gäller sötvattenspärlor av hög kvalitet och stora storlekar är de utan tvekan mer sällsynta. De är extremt sällsynta i grunden av tre viktiga skäl: en är att sötvattenspärlor börjar med en liten bit mantelvävnad, inte med en mycket större skalkärna som havsvattenpärlor gör, därför tar det exceptionellt längre tid att odla sötvattenspärlor i stora storlekar. Det krävs till exempel minst 5 år för att göra en 10 mm sötvattenspärla. Många bönder som inte är tillräckligt ekonomiskt starka kan bara inte vänta så länge. Det andra skälet är att även om du placerat en implanterad mussla i vattnet under tillräckligt lång tid, kanske du inte förutser om dess produktion kommer att vara stor. Av några konstiga och okända anledningar vägrar vissa pärlor bara att fortsätta växa efter flera år' stanna i musslan. Därför står alltid stora storlekar för en liten del av skörden oavsett hur lång odlingsperioden är. Det tredje skälet vilar fortfarande i pärlans långa odlingsperiod -- varje pärla är mer benägen att bli defekt ju längre den är kvar i musslan, och därför är en perfekt sötvattenspärla i stor storlek verkligen en sällsynt händelse, välsignad av Moder Natur.
I enlighet med marknadsaktualitet kan vi med säkerhet säga att perfekta stora sötvattenspärlor, såsom 10 mm sötvattenspärlor är mycket mer sällsynta än havsvattenpärlor av samma storlek av samma kvalitet.
Mest konkurrenskraftiga pris
Kina har förbättrat sina odlingsmetoder och bearbetningstekniker. Dessa två faktorer, tillsammans med de låga arbetskostnaderna och det stora antalet oförorenade sjöar i Kina, har skapat en pärla som är mycket billigare, men dess uppgraderade kvalitet konkurrerar med de dyrare havsvattenpärlorna. Dessa mycket prisvärda sötvattenspärlor ger utmärkt värde, variation och långvarig skönhet. Faktum är att pärlor från sötvattensmusslor ligger i centrum för den livligaste aktiviteten inom pärlning idag.
Det är inte vår natur att begrava våra huvuden, som strutsar. Vi ser tydligt att bilden av sötvattenspärlor fortfarande är något lägre än för andra kategorier av pärlor. Låg kvalitet förekommer hos havsvattenpärlor. Men inflödet till marknaden av dessa pärlor av lägre kvalitet kontrolleras strikt och framgångsrikt av havsvattenpärlindustrin, vilket hindrar dem från att förstöra den perfekta bilden av havsvattenpärlan. Sötvattenspärlor har däremot ingen sådan kontroll än. Medel- och lågkvalitetsprodukter flyter över marknaden, vilket försämrar sötvattenspärlans image. Men att dra slutsatsen att havsvattenpärlor är överlägsna sötvattenspärlor helt enkelt genom att jämföra de bästa havsvattenpärlorna på marknaden med floden av sötvattenspärlor av låg kvalitet är inte rättvist spel. Det är trots allt varje enskild pärlas förtjänster som avgör värdet mer än pärlans källa. Som vi har påpekat många gånger är sötvattenspärlor inte bara "Rice Krispies", det finns också pärlor av högsta kvalitet med hög lyster och perfekt rund form. Det är en vanlig önskan bland medlemmar av den kinesiska sötvattenspärlindustrin att bilden av sötvattenspärlor förbättras genom att utbilda kunder och marknadsföra pärlor av högsta kvalitet.