Typer av odlade pärlor
Odlade pärlor kan delas in i två huvudkategorier, sötvatten- och havsvattenpärlor. Havsvattenpärlorna kan också delas in i tre kategorier, Akoya, Tahitian och South Sea pärlor.
Sötvattenspärlor: Alla pärlproducerande länder tillsammans kan bara producera cirka 10 % av volymen produceras i Kina. Utöver kvantiteten har de kinesiska pärlodlarna också kraftigt ökat sitt fokus på kvalitet under de senaste åren. Formen på den sötvattenimplanterade vävnaden påverkar starkt formen på den resulterande pärlan. Endast cirka 2 % av de skördade pärlorna är runda eller nästan runda. Storlekarna på sötvattenspärlorna sträcker sig från 2 mm till 12 mm.
Akoya-pärlor: Japan och Kina är de främsta tillverkarna av Akoya-odlade pärlor, men Japan anses fortfarande producera den bästa kvaliteten som har fortfarande en tradition på över 100 år. Akoya-pärlor, större än 8 mm, är mycket sällsynta. Alla PearlsOnly-strängar bär JPEA-inspektionsetiketten. Japan Pearl Exporters Association är en internationellt respekterad pärlkvalitetssäkringsorganisation och har initierat ett strikt inspektionssystem och tillhandahåller en kvalitetssäkringsinspektion tag per inspekterad sträng
Tahitiska pärlor: Tahitiska pärlor odlas faktiskt på öarna i Franska Polynesien men inte på Tahiti. Deras odling är knepig eftersom de inte kan överleva ur havsvatten i mer än 4 timmar i bästa fall, och kontakt med sötvatten (som regn) dödar dem. De är de enda naturligt svarta pärlorna. Tahitiska pärlor kan nå storlekar upp till 16 mm. En 18 mm pärla är mycket sällsynt.
Sydhavspärlor: De odlas i det varma vattnet i Söderhavet (Australien, Indonesien, Filippinerna, Myanmar (Burma) och Thailand South Sea pärlor kan nå storlekar upp till 20 mm, och deras naturliga färg är vanligtvis vit med silverfärgade eller gyllene toner.