SÖTVATTEN
Sötvattenspärlor idag
Idag finns vackra sötvattenspärlor i en mängd olika färger och storlekar. De har blivit en stöttepelare på marknaden för fina smycken. Kontinuerliga förbättringar av kvaliteten har gjort det möjligt för dem att nästan konkurrera med sina saltvattenmotsvarigheter.
Sötvattenpärlmusslor
Det finns några distinkta musslor som kineserna använder för att odla sötvattenspärlor. Den vanligaste idag är den trekantiga skalmusslan (vetenskapligt namn Hyriopisis cumingi). Bönderna föder antingen upp musslorna eller köper dem från kläckerier. När musslorna når sex till sju månaders ålder är de redo för kärnbildning. Musslorna i denna ålder mäter mellan två till två och en halv tum från den dorsala gångjärnsänden till den motsatta bukkanten.
Tillväxt av sötvattenspärlor
Sötvattensmusslor vårdas sedan under de kommande två till sex åren. Dammarna där de lever är vanligtvis konstgjorda och ganska grunda för att kontrollera miljöfaktorer. Detta hjälper också till att lindra en del av trycket från översvämningar och andra naturkatastrofer. Fisk kan också leva i dessa dammar vilket gör att bönder kan använda samma damm för olika behov.
Skörda sötvattenspärlor
Sötvattenspärlor skördas främst i november innan vintern börjar. Varje mussla ger mellan 25 till 40 pärlor. Pärlstorleken varierar mellan 2 mm till 10 mm med majoriteten mellan 4 mm till 7 mm.
Lantbrukare kan lämna tillbaka en mussla till dammen om de producerade pärlor av god kvalitet vid första skörden. Eftersom pärlsäcken redan har bildats runt det föregående snittet och implantatet behövs ingen ny bit av donatorvävnad. För det mesta är andra generationens pärla inte av lika hög kvalitet som den första.
Kärnbildning av pärlor
Pärlbildning sker vanligtvis i fint väder mellan april och maj samt augusti till oktober. Till skillnad från de flesta saltvattenspärlor är sötvattenspärlor kärnade med förberedda kvadrater av donatorvävnad. Dessa rutor har sidan 2 mm till 3 mm.
Beroende på musslornas storlek görs ungefär 20 mycket små snitt i mantelvävnaderna i var och en av de två halvorna. Detta är en mycket fin och exakt manuell procedur. Efter att donatorvävnaden har förts in i varje snitt återförs musslan omedelbart till vattnet. Eftersom dessa musslor är kärnförsedda med vävnad är den resulterande pärlan 100 % pärlemor.
Bearbetning av sötvattenspärlor
Sötvattenspärlor bearbetas över hela de pärlproducerande regionerna i Kina och Hong Kong. Noggrann blekning och polering kan ta mellan en till två månader. Sötvattenspärlorna kommer ut ur skalet i naturliga pastellfärger som sträcker sig från vitt till rosa och lavendel. Irritation och andra processer för att skapa svarta och mörkare färger i sötvattenspärlor förekommer också vid denna tidpunkt.